Přeskočit na obsah

Pamětní deska na zámecké zdi v Malči připomíná Josefa Kalvodu

V sobotu 13. května se uskutečnilo v Malči naproti rodnému domu Josefa Kalvody slavnostní odhalení pamětní desky, kterou účastníci víkendové konference nazvané Sto let od narození historika a politologa Josefa Kalvody věnovali tomuto malečskému rodákovi.

Kromě účastníků konference se slavnostního aktu zúčastnili také obyvatelé Malče a další zájemci o Kalvodovo dílo.
Pamětní desku, kterou vytvořil havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák, odhalili společně Václav Macháček-Rieger, majitel zámku v Malči, a Petr Pithart, bývalý senátor na Havlíčkobrodsku, který se do regionu stále vrací.

Víkendová konference odstartovala už v pátek dopoledne debatou historiků Petra Hlaváčka a Michala Kampa o životě a díle Josefa Kalvody, ale také o zlomových okamžicích dvacátého století. Diskuse se účastnili v sále Základní umělecké školy v Chotěboři žáci středních škol a jejich učitelé.

Večer pak na stejném místě debatovali před zájemci z řad veřejnosti slovenský historik Róbert Letz, historik Jan Cholínský a právník Kamil Nedvědický.

Odbornou část konference pak hostily zámecké prostory v Malči, kde ve třech panelech přiblížili život a dílo Josefa Kalvody historik Jan Cholínský, publicista Roman Joch, právník Kamil Nedvědický, historik Róbert Letz, historik Petr Svoboda a politolog Miroslav Novák. Vedle Petra Pitharta se celodenní konference zúčastnila řada osobností.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *